Konyha tervezési tanácsok I.

Konyha tervezéskor sok mindenre figyelmet kell fordítanunk, most cikkünkből kiderül milyen egy jól elrendezett és praktikus konyha.

 

 

1. A konyha stílusa

Elsőként fontos megállapítanunk, hogy milyen stílusú konyhát szeretnénk. A modern konyhabútort gyártó cégek ma már igen széles palettával rendelkeznek e téren. A modellek között szerepelnek vidékies stílusú bemart frontú, lakkozott felületű és fa hatású konyha bútorok is. Ehhez mérten érdemes kiválasztani a fogantyú típusát, hiszen nem mindegyik előlaphoz illik minden típusú fogantyú. Manapság egyre többen mondanak le a fogantyúról, mivel ennek az elhagyása által egy nagyon letisztult egyszerű konyhát kapunk. Léteznek köztes megoldások is ennek a kiváltására, mely szintén nagyon esztétikus és praktikus megoldás.  Egyszóval érdemes körbenézni és válogatni a lehetőségeink közül.

 

 

2. Az anyagok kiválasztása

Az anyag minőség szintén fontos tényező új konyhabútor vásárlása esetén. Fel kell tennünk a kérdést, hogy milyen távlati céljaink vannak kialakított konyhánkkal. Ideiglenes megoldást keresünk? Hosszútávon gondolkozunk? Amint tisztáztuk magunkban a kérdést ez után érdemes kiválasztani a megfelelő anyagokat. Javasoljuk, hogy ne mindig az ár legyen a fő szempont, hiszen egy kevésbé jó minőségű bútort akár háromszor is lecserélhetünk, amíg egy kiváló értékekkel rendelkezőt is vásárolhattunk volna. A felhasználni kíván anyagokat érdemes kettős mércével mérni –  alkalmas legyen a konyhai munkára és passzoljon bele az elképzelt stílusba – hogy biztosan a számunkra legmegfelelőbbet válasszuk ki.

 

 

3. A helyiségek kapcsolatai

Nem szabad elfeledkezni egy másik fontos tényezőről, ez pedig a helyiségek kapcsolatai. Évtizedekkel ezelőtt a konyha egy kis eldugott részen volt a ház egyik részében, viszont manapság a konyhát gyakran kötik össze a nappalival vagy az étkezővel. Mivel egyre több időt töltünk a konyhában ezért nem csoda, hogy szeretnénk ha kényelmes és stílusos lenne. Egy nem átgondolt konyha akár az egyszerű vacsora utáni elpakolást is megnehezítheti, ezért érdemes az étkező helységet is figyelembe venni.  Amennyiben nappalival összekötött konyhánk van javasolt egy pultot kialakítani a minőségi időtöltésre.

 

 

4. A munkavonal pontjai azaz az ergonómia

A munkaállomás három fő pontja, ami a konyhában végzett munka nagy részét képezi: a hűtő, a főzőlap és a mosogató. Ezeket összekötve kapjuk meg a munkavonalat, mely ideális esetben 70 – 90 cm-re helyezkednek el egymástól. Nem tanácsos több méterre elhelyezni ezeket a pontokat, mivel a konyhai tevékenységeket megnehezítheti.

 

Az egysoros konyha – Az egysoros konyha különösen helytakarékos megoldás, ezért keskeny helyiségekbe ideális. Emellett remek választás az egybe épített konyha-nappalinál.

 

 

 

A kétsoros konyha – Elsősorban az ételkészítésre fektet nagy hangsúlyt. Praktikus megoldás közepes méretű terekbe. Számos szakmabeli is erre esküszik.

 

 

 

Az L – alakú konyha – Teljesen kihasználja a teret. Ez az elrendezés jól hasznosítja a sarkot, illetve egyesíti a konyhát az étkezővel.

 

 

 

Az U – alakú konyha – Optimálisan kihasználja a teret. Rövid munka távolságot biztosít, így gyorsabb a munkafolyamat, miközben rengeteg tároló kaphat helyet.

 

 

 

A főző szigetes konyha – Ez az elrendezés nagy szabadságot kínál a főzéshez. A sziget rengeteg tárolóhelyet biztosít és extra munkafelületként is szolgál.

 

 

 

 

További hasznos tanácsainkat megtalálod itt! További információkért kövesd  facebook oldalunkat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave A Comment