5 tipp az energiatakarékos főzéshez

Napjainkban egyre gyakrabban hallott kifejezés az energiatakarékosság  és a megújuló erőforrások használata. Összefoglaltuk az 5 legfontosabb konyhai tudni valót, a fenntartható jövőért.

 

 

 

1. Legyen saját konyhakerted!

A kertészkedés nem indokolt pénzköltés vagy időpocsékolás. A helyhiány szintén nem lehet kirívó ok. Kis idő ráfordítással és kevés erőfeszítéssel is kialakíthatjuk konyhakertünket, és fogyaszthatjuk saját ízletes termésünket. Talán a hely megválasztása a legfőbb kérdés. ami lehet a lakás balkonja/ terasza vagy  a családi ház kertjében egy elkülönített rész. Fontos, hogy mindig a lehető legnaposabb fekvést válasszuk.  A siker érdekében, érdemes erre a célra  előnevelt palántákat vásárolni és már kezdődhet is a kertészkedés.

 

 

 

 

2. Főzz takarékosan!

Nem is gondolnánk, hogy mennyi lehetőség akad főzés közben az energia – és az időtakarékos megoldásokra. Legyünk kreatívak és gondoljuk át milyen lépéseket tehetünk  főzés közben a takarékosságra.  Érdemes mindig fedőt használni a főzéshez , így a folyadék és a hő veszteség is sokkal kisebb. Ráadásul az étel is hamarabb elkészül. Használjuk ki a maradék hőt! A főzőlapot érdemesebb valamennyivel az étel elkészülte előtt kikapcsolni és így fejezzük be a főzést maradék hővel.

 

 

 

 

3. Főzz nagyobb mennyiséget!

Alkalmanként ajánlatos nagyobb mennyiségű ételt megfőzni és néhány adagot eltenni a mélyhűtőbe, szükség esetén pedig előszedni. Így rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg.  Az ilyen célra készült tárolók pedig gondoskodnak arról, hogy a fagyasztott ételek az elfogyasztáskor is zamatosak legyenek.

 

 

 

 

4. Használj fel mindent!

A megmaradt zöldség főzőlevet inkább használd fel a következő ételhez, ezáltal az étel íze és a vitamin tartalma is sokkal gazdagabb lesz. A kalciummal gazdag kihűlt tojás főzőlével pedig  táplálhatod a konyhakerted. A kevésbé friss gyümölcsökből és zöldségekből készíts smoothie-t.

 

 

 

 

5. Élj mindennap környezet tudatosan!

Bevásárláskor vigyünk magunkkal bevásárló táskát, ezekből ma már nagyon dizájnos  darabok kaphatóak. Sütő papír helyett használjunk mosható szilikon sütőalátétet. A papírtörlő és szalvéta helyett részesítsük előnyben a többször használható textíliákat. A folyóvíz alatti mosogatás helyett,  inkább a mosogatógép  “eco” programját használjuk. Ez a program látszólag több időt vesz igénybe, mivel a víz felmelegítése lassabban történik, de ezáltal az áram felvétel alacsonyabb és gazdaságosabb.

 

 

 

 

 

Ezekkel a jól megfontolt lépésekkel nem csak időt de energiát is takaríthatunk meg. Reméljük sikerült néhány tippet adnunk , hogy hogyan csökkentheted hatékonyan az otthonod ökológiai lábnyomát, egyúttal jelentős összeget takaríthatsz meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha konyha vásárlást tervezel, fordulj bátran a Dan Konyhastúdió munkatársaihoz, akik minden igényt kielégítően megtervezik és megvalósítják egyedi konyhabútorod.

 

Időpont foglalás