Koktél recept: Daiquiri

A Daiquiri egy klasszikus rum alapú  koktél, ami házilag is könnyen elkészíthető: ez az egyik legegyszerűbb koktél recept.

 

Egy kis Daiquiri történelem

 

Ezt az italt a rum őshazájában, Kubában készítették először, a Spanyol-Amerikai háború alatt.

A Santiago de Cuba melletti  fémbányában dolgozott Jenning Cox bányamérnökként. Egyszer, amikor a főnöke látogatóba  érkezett hozzá, éppen nem volt kéznél a főnök kedvenc itala, a gin. Jobb híján kénytelen volt rumot felszolgálni. Mivel akkoriban a rumnak még kellemetlen mellékíze volt, az italt cukorral és citromlével keverte össze.

 

Az így született klasszikus daiquirit 1902-ben mutatták be a New York-i klubbokban. Néhány évig nem is terjed New York határainál tovább, mígnem 1909-ben Lucius W. Johnson, az amerikai tengerészet tisztiorvosa meg nem kóstolta. Ő vitte tovább Washington D.C-be, ahonnan világhódító útjára indult. Népszerűsége a ’40-es években kezdődött, és olyan személyiségek kedvenc italává vált, mint Ernest Hemingway és John F. Kennedy.

 

Constante, akit később mindenki csak szerényen a kubai koktélkirálynak ismert, egész fiatal korában apjától leste el az italkeverés fortélyait. Azonban abban az időben Kubában a mixerkedés még nem számított komoly mesterségnek. Hosszú napokon-heteken át kísérletezett egy-egy koktéllal, hogy tökéletesek legyenek az arányok, a hőmérséklet és a textúra. Maximalizmusának köszönhetjük a Daiquirit abban a formában, ahogy ma ismerjük.  De a Daiquiri tökéletesítése mellett még kitalált cirka 200 koktélt, valamint az ő nevéhez fűződik a XX. századi irodalom talán legismertebb alakjának kedvenc koktélja, a Papa Doble, vagy ismertebb nevén Hemingway Daiquiri.

 

Daiquiri koktél összetevői

– 4,5 cl fehér rum

– 2 cl lime lé

– 2 cl cukorszirup

Daiquiri koktél elkészítése

1. A frissen préselt lime levet öntsük a shakerbe.

2. Töltsük hozzá a cukorszirupot.

3. Öntsük fel rummal.

4.  Zúzott jéggel alaposan rázzuk össze!

5. Szűrőn keresztül töltsük ki koktélos pohárba.

 

 

Daiquiri koktél  szervirozása

Ezt a klasszikus koktélt ypszilon pohárban, vagy más, magas szárú, széles szájú koktélos pohárban szokás szervírozni.

Fontos, hogy a pohár alaposan be legyen hűtve! Maga a klasszikus daiquiri koktél nem tartalmaz jeget. Díszítésként adj hozz egy gerezd vagy egy karika zöld citromot! Érdekesség, hogy eredetileg a daiquri koktélt magas falú pohárban szolgálták fel.

 

 

 

Daiquiri koktél variációk

A legismertebb variációja Frozen Daiquri, amit jéggel szerviroznak. Gyakran készítik különböző gyümölcs szirupokkal is, ekkor lime helyett egy szem gyümölccsel díszítik.

– Frozen Daiquiri

– Hemingway Daiquiri (Papa Doble)

– Strawberry Daiquiri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________________

Forrás: mixertanfolyam.hu, bestmixer.hu